Чайник
Китайський чайник з глини |
Історія створення чайників бере свій початок в Китаї, який вважається не тільки батьківщиною виникнення чайної культури, а й батьківщиною винаходу керамічної чайного посуду. Згідно з однією з легенд, метод створення посуду з глини була винайдений в китайській провінції Цзянсу в місті Исин, де ще за 400 років до н. е. чиновник Фань Лі створив найперші майстерні, які працювали з керамікою, за що сучасники прозвали його Тао Чжугун (що перекладається як «Князь Червоної Глини»). Чавунні чайники з'явилися в Китаї дещо пізніше, але також датуються періодом Середньовіччя. Китайці одні з перших зрозуміли, що чавун є прекрасним матеріалом для заварювальних чайників, так як швидко нагрівається і значний час зберігає тепло. Через деякий час, після того, як в Піднебесній винайшли фарфор, чайники почали виготовляти і з цього матеріалу, який за своїми властивостями можна порівняти з чайником з ісинської глини.
Китайський чайник з кераміки |
Носик чайника для заварювання прилягає до чайника під кутом близько 30-35 градусів і кілька звужується на кінці. Там, де носик переходить в ємність чайника, є дрібні отвори, які запобігають потраплянню в чашку чаїнок, а також не дають стікати заварці сильним напором. Ручка китайського чайника найчастіше прикріплюється збоку, що забезпечує максимальну зручність процесу розливання чаю.
На сьогодні для виготовлення чайників для заварювання використовують практично ті ж матеріали, що і в середньовічному Китаї.
Підпис: Балінова Катерина
Дякую, Катю, все виконано вірно.
ВідповістиВидалити